Soalan Lazim - FAQ

Apakah pinjaman peribadi?

Pinjaman peribadi ialah pinjaman tidak bercagar yang dipinjam daripada bank, kesatuan kredit atau pemberi pinjaman dalam talian yang boleh anda gunakan untuk sebarang sebab yang anda ada. Harap maklum bahawa anda tidak memerlukan sebarang bentuk cagaran untuk pinjaman tidak bercagar. Tempoh pinjaman tersebut boleh meningkat daripada 1 hingga 10 tahun dan akan mempunyai kadar faedah yang ditetapkan untuk tempoh masa yang ditetapkan. Dari segi pembayaran balik, anda perlu membayar ansuran bulanan, yang termasuk jumlah prinsipal dan kadar faedah yang ditambah.

 

Apakah perbezaan antara pinjaman tidak bercagar dan pinjaman bercagar?

Pinjaman peribadi adalah pinjaman tidak bercagar dan oleh itu tidak dilindungi oleh sebarang bentuk cagaran, jadi jika anda gagal membayar pinjaman, pemberi pinjaman tidak dapat mengambil aset anda secara automatik. Daripada menjadikan harta anda sebagai satu bentuk cagaran untuk mendapatkan pinjaman, bank melihat pada kelayakan kredit dan pendapatan anda. Sementara itu, pinjaman bercagar dilindungi dengan cagaran (kebanyakan masa ia adalah harta anda), ia mungkin mempunyai kadar faedah yang lebih rendah tetapi ia boleh menjadi lebih berisiko kerana anda mungkin kehilangan cagaran anda jika anda tidak dapat membuat pembayaran tepat pada masanya. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuat pinjaman lebih daripada yang diluluskan oleh bank, anda mungkin boleh mendapatkan pinjaman yang lebih tinggi jika anda mempunyai cagaran atau penjamin, tetapi anda perlu menyemaknya sama ada dalam helaian pendedahan produk atau terma & syarat atau dengan wakil dari bank.

 

Apakah perbezaan antara pinjaman Islam dan pinjaman Konvensional?

Pinjaman konvensional mengikut Prinsip Pembiayaan Konvensional di mana pemberi pinjaman memberi pinjaman kepada peminjam untuk mendapatkan keuntungan daripada faedah yang dikenakan ke atas jumlah prinsipal. Bagi pinjaman hartanah, peminjam membayar faedah ke atas jumlah pokok tertunggak. Kadar faedah boleh ditetapkan atau berdasarkan kadar terapung (cth. BLR, KLIBOR).

 

Pinjaman Islam mengikut Prinsip Pembiayaan Islam yang mengelakkan transaksi berasaskan faedah (Riba), dan sebaliknya memperkenalkan konsep membeli sesuatu bagi pihak peminjam dan menjualnya kembali kepada peminjam untuk mendapatkan keuntungan. Sebagai ganti faedah, kadar keuntungan ditakrifkan dalam kontrak. Seperti Pembiayaan Konvensional, kadar keuntungan boleh ditetapkan atau berdasarkan kadar terapung (cth. BFR).

 

Bagaimana dengan kadar faedah?

Kadar faedah di Malaysia biasanya dicaj atas dasar kadar rata. Kadar faedah rata merujuk kepada jenis di mana faedah dikenakan pada jumlah asal, dengan itu tidak mempunyai kaitan dengan apa yang dibayar pada mulanya. Ia bergantung kepada pemberi pinjaman apakah kadar faedah jika anda melihat pada kalkulator kami, anda boleh melihat pemberi pinjaman yang mempunyai kadar faedah terbaik untuk anda.

 

Bolehkah saya mendapatkan pinjaman peribadi jika saya menganggur?

Ia mungkin tetapi boleh menjadi sangat sukar untuk mendapatkan pinjaman peribadi jika anda menganggur kerana semua bank akan meminta untuk memberikan bukti pendapatan. Biasanya, syarat dan kadar pinjaman terbaik selalunya dikhaskan untuk pelanggan yang mempunyai sejarah kredit yang baik, dan bagi mereka yang bekerja.

 

 

Bolehkah saya mendapatkan pinjaman peribadi jika saya seorang pelajar?

Secara amnya, bank enggan memberi pinjaman kepada pelajar. Ini kerana beberapa sebab: kebanyakan pelajar belum mempunyai sejarah kredit jadi bank tidak tahu sejarah anda dengan pembayaran balik juga tiada pendapatan semasa jadi tiada bukti pinjaman boleh dibayar balik tepat pada masanya dan kerana mereka' tidak mungkin akan diambil bekerja tidak lama lagi jadi mereka mungkin bergelut untuk membuat pembayaran balik tepat pada masanya.

 

Apakah pinjaman jangka pendek?

Pinjaman jangka pendek ialah pinjaman yang dijadualkan dibayar balik dalam tempoh kurang daripada setahun dan kadar faedah untuk pinjaman jenis ini biasanya lebih tinggi daripada pinjaman jangka panjang. Walau bagaimanapun, pada penghujung tempoh, anda membayar faedah yang kurang daripada pinjaman tempoh yang lebih lama. Ini mungkin menarik apabila anda perlu membiayai keperluan sementara yang kecil, oleh itu, ia dijadualkan dibayar balik dalam masa beberapa bulan, sebagai contoh, jika anda mempunyai beberapa isu aliran tunai.

 

Berapa banyak yang boleh saya pinjam dengan Pinjaman Peribadi?

Terdapat beberapa faktor yang menentukan jumlah yang anda boleh pinjam. Jumlahnya bergantung pada bank yang anda gunakan untuk memohon tetapi itu bukan satu-satunya perkara. Gaji dan skor kredit anda sangat penting. Tetapi walaupun anda mempunyai gaji yang tinggi permohonan anda masih boleh ditolak kerana hutang sedia ada lain atau rekod pembayaran yang lemah. Contohnya, pembayaran lewat pada hutang kad kredit. Jika anda memohon berbilang pinjaman sekaligus, ini juga boleh mengakibatkan penolakan kerana bank mungkin merasakan anda memerlukan wang dengan cepat, ini akan menjadi risiko kepada bank. Jika permohonan anda diluluskan, ia tidak semestinya jumlah yang anda mohon, ini juga boleh menjadi lebih rendah. Anda boleh bercakap dengan wakil daripada bank jika anda tidak berpuas hati dengan jumlah yang diluluskan, untuk melihat di mana isu itu dan untuk melihat pilihan lain.

 

Di manakah saya boleh memohon pembiayaan peribadi Islam?

Sangat mudah untuk menyemak kelayakan anda untuk pembiayaan peribadi Islam melalui Loanstreet! Anda boleh klik di sini untuk memohon.

 

Di manakah saya boleh memohon Pinjaman Peribadi Kerajaan?

Sangat mudah untuk menyemak kelayakan anda untuk Pinjaman Peribadi Kerajaan melalui kami! Anda boleh klik di sini untuk memohon.

 

Adakah terdapat kalkulator pinjaman peribadi yang boleh saya gunakan?

Website ini tidak mempunyai kalkulator pinjaman peribadi, akan tetapi anda boleh menggunakan mana-mana kalkulator pinjaman peribadi yang disediakan di Internet.

 

Bolehkah saya mendapatkan pinjaman peribadi jika saya ekspatriat?

Apabila anda seorang ekspatriat, anda tidak boleh memohon pinjaman peribadi. Walau bagaimanapun, anda boleh memohon kebanyakan kad kredit di laman web kami bergantung pada syarat bank.

 

Bagaimanakah cara saya memohon pinjaman peribadi?

Sekiranya anda berminat dan ingin memohon pinjaman peribadi, anda boleh menghubungi ejen kami melalui link yang disediakan.

 

Bolehkah saya membiayai semula pinjaman peribadi saya?

Anda pasti boleh membiayai semula pinjaman peribadi anda tetapi sila ambil kira kemungkinan perbelanjaan seperti yuran permohonan dan yuran pembayaran awal. Apabila anda memilih untuk membiayai semula pinjaman anda pastikan bahawa potensi simpanan tidak berkurangan disebabkan perbelanjaan ini. Untuk maklumat lanjut mengenai pembiayaan semula pinjaman peribadi anda, klik di sini

 

Berapa lamakah masa yang diambil untuk pinjaman peribadi saya diluluskan?

Proses kelulusan selalunya akan mengambil masa 1 - 2 minggu bergantung kepada pihak bank. RHB easy contohnya mempunyai pilihan untuk kelulusan cepat, bermakna pinjaman peribadi anda boleh diproses dalam masa 24 jam apabila anda mengisi maklumat lanjut.

 

Apakah kelebihan website pinjaman peribadi ini berbanding dengan yang ada diluar sana?

Di sini, kami akan cuba memudahkan dan menyelesaikan masalah yang sering dihadapi oleh para pelanggan seperti kurangnya pengetahuan berkaitan dengan pinjaman peribadi, syarat-syarat kelayakan pinjaman peribadi yang ketat dan sebagainya. Selain itu, kami juga merupakan ejen yang berpengalaman hampir 10tahun di dalam bidang pengurusan pinjaman peribadi di samping mempunyai hubungan Kerjasama yang baik dengan bank-bank tempatan di dalam negara ini. Bagi mereka diluar sana yang ingin memohon pinjaman peribadi 2022 sila hubungi mana-mana nombor telefon yang tertera di website ini.