Blog & Artikel

Pinjaman Peribadi Sebagai Medium Penyatuan Hutang

 

Jika anda pernah terpaksa menguruskan berbilang kad kredit atau pinjaman pada masa yang sama, anda tahu betapa tertekannya untuk membayar hutang anda dan mengikuti pembayaran balik bulanan. Sukar juga untuk menjejaki semua jumlah ansuran dan tarikh akhir yang berbeza. Walau bagaimanapun, satu kaedah untuk mengurangkan komitmen bulanan anda adalah dengan menggabungkan kesemuanya menjadi satu pinjaman peribadi penyatuan hutang yang mudah dan mudah untuk diurus.

 

Pinjaman penyatuan hutang ialah sejenis pinjaman yang anda ambil untuk menyatukan atau menggabungkan pinjaman yang berbeza. Sebagai contoh, jika anda berhutang RM8,500 dan RM6,500 pada dua kad kredit, ditambah satu lagi pinjaman peribadi sebanyak RM10,000, anda boleh memudahkan ketiga-tiga hutang berasingan ini dengan menyatukan dan membayar kesemuanya dalam satu pinjaman RM25,000. Penyatuan hutang boleh menjadi pilihan yang baik jika anda mempunyai beberapa kad kredit tertunggak atau pinjaman peribadi. Anda boleh memilih tempoh pinjaman yang lebih lama untuk menurunkan bayaran pinjaman bulanan ke tahap yang boleh diurus, setara dengan keupayaan dan keselesaan kewangan anda.

 

 

 

Apabila anda membuat pinjaman peribadi untuk membiayai semula atau menyatukan kad kredit sedia ada anda atau jenis hutang lain, anda perlu sedar bahawa anda hanya memindahkan jumlah yang anda berhutang ke akaun lain. Hanya pertimbangkan untuk membiayai semula dengan pinjaman peribadi apabila ia bermakna menurunkan kadar peratusan tahunan hutang kad kredit, gadai janji, pinjaman kereta atau hutang lain anda. Walaupun penting untuk melihat kadar faedah yang lebih rendah, anda juga mesti memastikan bahawa semua yuran anda yang lain akan menjadikannya berbaloi termasuk yuran pembayaran balik awal dan yuran pembayaran lewat.

 

Dengan cara ini, jumlah amaun yang akan anda bayar akan jauh lebih rendah daripada APR hutang asal anda. Jika anda mempunyai baki tertunggak pada lebih daripada satu hutang, maka pertimbangkan untuk mengambil pinjaman peribadi untuk menyatukan semua pembayaran. Adalah lebih mudah untuk menumpukan pada satu pembayaran balik pinjaman daripada menguruskan beberapa pembayaran sekaligus.

 

Untuk menggunakan pinjaman penyatuan hutang untuk faedah anda, berikut ialah beberapa langkah yang perlu diambil:

 

Langkah 1: Kira kewangan anda

Berapakah jumlah keseluruhan hutang? Berapakah faedah dan caj yuran lewat yang anda bayar ke atas hutang sedia ada anda? Apa yang anda perlu lakukan untuk membayarnya dalam 2-5 tahun?

 

Langkah 2: Dapatkan pinjaman peribadi yang memenuhi matlamat anda

Apakah tempoh pinjaman dan bayaran balik bulanan tetap? Berapakah kadar faedah? Bank mana yang menawarkan perkhidmatan terbaik kepada anda?

 

Langkah 3: Permudahkan pembayaran balik anda

Sebaik sahaja anda telah menyatukan hutang anda dan mula membayarnya, sentiasa ingat, ini bukan tentang mengalihkan hutang lama kepada yang baharu – ia hanyalah langkah pertama untuk membetulkan kewangan anda. Mulakan dengan komited kepada belanjawan bulanan yang ketat, kurangkan perbelanjaan yang tidak perlu dan melabur dalam dana kecemasan untuk masa hadapan.

 

Dikhabarkan skim mahupun pakej pinjaman peribadi 2022 menerusi bank-bank tempatan akan mengalami sedikit perubahan dimana syarat-syarat pinjaman akan dikurangkan bagi memudahkan orang ramai membuat pinjaman dan membelanjakan wang-wang tersebut bagi menaikkan semula kegiatan ekonomi dan sebagainya.